Нагада, позната и како Накада, - типолошко археолошко наоѓалиште на прединастичките култури напраисториската египетска амратска култура („Накада I“), култура Герзех („Накада II“) и Накада III („Династија 0“) .

Слонова коска со брадест човек од културата Герзех.

Накада постоела пред и за време на соединувањето на Горниот Египет и Долен Египет, периодот Накада III или „протодинастички“. Постапката на обединување очигледно започнала од Нагада.

Надворешни врскиУреди