Мумините ( шведски: Mumin) се централни ликови во серијата книги и стрипови од шведско-финската илустраторка Тове Јансон. Првично биле објавени на шведски јазик од страна на Шилдтс [2] во Финска. Тие се семејство на бели, фиктивни карактери со големи стомаци, кои наликуваат на хипопотамци. Семејството живее во нивната куќа во долината Мумин, а во минатото, нивните привремени живеалишта вклучувале светилник и театар. Имаат многу заеднички авантури со нивните разнолики пријатели.

The Moomins
Податотека:Moomin kuva.JPG
The Moomins, comic book cover by Tove Jansson
From left to right: Sniff, Snufkin, Moominpappa, Moominmamma, Moomintroll (Moomin), the Mymble's daughter, Groke, Snork Maiden and Hattifatteners
АвторTove Jansson
Изворен насловMumintroll
Преведувач
  • To English: Elizabeth Portch, Thomas Warburton, Kingsley Hart, Ant O'Neill
ИлустраторTove Jansson
ЗемјаFinland
Јазикsv[1]
ЖанрChildren's fantasy
ИздавачDrawn and Quarterly, Macmillan, Farrar, Straus and Giroux, Schildts, Zangavar, Sort of Books
МедиумPrint, digital

Вкупно во серијата биле објавени девет книги, заедно со пет сликовници и стрип во периодот помеѓу 1945 и 1993 година.

Оттогаш, Мумините се основа за бројни телевизиски серии, филмови, а дури имаат и свој тематски парк наречен Moomin World (Светот на Мумините) во Наантали, Финска.

Синопсис и ликови уреди

Приказните за мумините се однесуваат на неколку ексцентрични и чудно обликувани ликови, од кои некои се поврзани едни со други. Централното семејство се состои од Таткото Мумин , Мумин Мајка и Мумин Трол .[3]

Другите ликови, како што се Хемуленс, Снајп, Снор Мејден, Снукин и Малата Му, од време на време се закачуваат на семејната група, но обично живеат одвоени животи во околината на Мумин долината. Во оваа измислена долина, семејството Мумин одлучи да живее на крајот на Мумините и Големиот потоп .

Карактери уреди

  • Mуминтрол , исто така, се нарекува "Mумин" во некои од преводите на англиски, е Главниот протагонист, мало момче од семејството, заинтересирано и возбудено за сè што гледа и наоѓа, секогаш се обидува да биде добар, но понекогаш се впушта во проблеми, правејќи го тоа. Тој е многу храбар и секогаш наоѓа начин да ги направи неговите пријатели среќни.
  • Мумин Татко : Татко на семејството, но будалест и авантуристички расположен. Тој сака да биде присутен кога се случува нешто невообичаено. Од време на време е филозофира и сака да ги пишува своите мемоари.
  • Мумин Мама : Мирна мајка, која се грижи Мумин куќата да биде безбедна. Таа сака сите да бидат среќни, ја цени индивидуалноста, но и да ги решава работите кога некој е повреден. Секогаш носи добра храна, во нејзината чанта, како и било што друго што може да биде неопходно на патување.
  • Малата Му: Несреќно мало девојче, кое живее во куќата Мумин и има храбра личност. Таа сака авантура, но сака и катастрофи, и често прави нешто намерно. Таа се восхитува на вознемиреноста и неуредноста и е многу приземјена кога другите не се.
  • Сниф: суштество кое живее во куќата Мумин. Тој сака да учествува во сè, но се плаши да направи нешто опасно. Sniff ги цени сите вредности и прави многу планови да се збогатат, но не успева.
  • Снорк Мејден : девојка на Мумин . Таа е среќна и енергична, но често одеднаш го менува своето мислење за работите. Таа сака убава облека и накит и е помалку заводничка.
  • Снуфкин : Најдобар пријател на Мумин. Тој е осамениот филозофски патник, кој сака да свири на хармоника и да скита низ светот со само неколку работи, за да не го направи животот комплициран. Тој секогаш доаѓа и оди како што сака, е безгрижен и има многу обожаватели во мумин долината. Тој исто така се претставува дека е мошне бестрашен и смирен, дури и во најтешките ситуации, што е од голема помош за Mуминтрол и другите кога се во опасност.
  • Помладата Мумбл , нарекувана и " ќерка на Мембл ": е пријатната сестра на Малата Мз, и полусестра на Снуфкин. Таа често има романтични мечти за љубовта на нејзиниот живот, полицаецот.
  • Снорк: Братот на снорк Мејден е интроверт по природа и секогаш измислува работи. Жителите на Мумин долината честопати бараат помош од Снорк за решавање на незгодни проблеми и градење машини. Снорксите се налик на мумините, но ја менуваат бојата во согласност со нивното расположение.
  • Ту-Тики : мудра жена и добар пријател на семејството. Таа има момчешки изглед, со сина шапка и црвено-шарени кошула. Таа директно се активира за да ги реши дилемите на практичен начин. Таа е една од жителите на Мумин долината која не хибернира, наместо тоа го поминува своето време во пријатната сауна.
  • Стинки : Мало влакнесто суштество што секогаш кажува шеги во куќата на семејството, каде што понекогаш живее. Тој е едноставен и само размислува за себе.

Биографска интерпретација уреди

Критичарите ги толкуваа различните Moomin ликови како инспирирани од вистински луѓе, особено членовите на семејството на авторот. Првите две книги за Moomins биле објавени во 1945 и 1946 соодветно.

Животниот партнер на Тове Јансон била графичкиот уметник Туулики Пјетила, чија личност е инспирирација за ликот Ту-Тики во Моминланд Миддвитер .[4][5] Moomintroll и Малата Мз се гледаат како психолошки автопортрети на уметникот.[4][5] Мумините, општо земено, се однесуваат силно на сопственото семејство на Јансон   - биле боемски , живееле близу природата и биле многу толерантни кон различноста .[4][5][6] Moominpappa и Moominmamma често се сметаат за портрети на родителите на Јансон Виктор Јансон и Синн Хаммарстен-Јансон.[4][5][6] Повеќето од ликовите на Јансон се на работ на меланхолија, како што е секогаш формалниот Хемулен, или чудните Хатифатенери, кои патуваат во концертни, застрашувачки групи. Јансон ги користи разликите помеѓу филозофиите на ликовите за да обезбеди место за нејзините сатирични импулси.[7]

Список на книги уреди

 
Moomin куќа во Moomin World, Naantali, Финска

Книгите во серијата, редоследно се:

  1. Мумините и големиот потоп (првично: Småtrollen och den stora översvämningen ) - 1945.
  2. Кометата во Моминланд (првично: Кометнактен / Кометен коммер ) - 1946 година.
  3. Фин семејство Moomintroll , Некои изданија: Среќен Moomins - (Првично: Trollkarlens hatt ) - 1948.
  4. Експлоатацијата на Moominpappa , Некои изданија: мемоарите на Moominpappa (Првично: Muminpappans bravader / Muminpappans memoarer) - 1950 година.
  5. Момско лудило лудило (Првично: Фарлиг средно ) - 1954 година.
  6. Муминленд во Зима (Првично: Trollvinter) – 1957.
  7. Приказни од Моминвалли (Првично: Det osynliga barnet ) - 1962 (раскази).
  8. Муминтатко на море (првично: Паппан и хавет ) - 1965.
  9. Долината мумин во ноември (Првично: Sent i november ) - 1970 (Во која семејството Moomin е отсутен).

Сите книги во главната серија освен Мумините и Големиот потоп (првично: Småtrollen och den stora översvämningen ) биле преведени и објавени на англиски јазик во текот на 1960-тите и 70-тите години. Оваа прва книга на крајот ќе биде преведена на англиски јазик во 2005 година од страна на Дејвид Мекдуф и објавена од Филд Шилдс за 60-тата годишнина од серијата.

Исто така постојат и пет Moomin сликовници од Тове Јансон:

  1. Книгата за Мумин, Мимбл и Малата Моја (Првично: Hur gick det sen? ) - 1952.
  2. Кој ќе го утеши тофулот? (Првично: Vem ska trösta knyttet? ) - 1960.
  3. Опасното патување (првично: Ден farliga resan ) - 1977 година.
  4. Skurken i Muminhuset (англиски: негативец во Moominhouse ) - 1980 година.
  5. Visor från Mumindalen (англиски: Песни од Moominvalley ) - 1993 (Не е објавен англиски превод).

Првиот официјален превод на Виљен во Moominhouse од историчарот Тов Јансон Ант О'Нил беше премиер во читање на книжевниот фестивал ArchWay With Words на 25 септември 2017 година.[8]

Книгите и стриповите се преведени од нивниот оригинален шведски и англиски јазик на многу јазици. Книгата за Moomin, Mymble и Little My е првата книга Moomin која ќе биде адаптирана за iPad .

Податотека:Moomin characters.png
Мумините, од телевизиската анимација 1990-1991. Од лево надесно, Снајп, Монуманмама, Моумпапапа, Момонтрол (Момин) и Малиот Мој.
Податотека:Moominvoices album cover.jpg
CD издание Moomin Voices од 2003 година, наредено од Мика Похоља , на шведски јазик со оригинални Moomin песни на Тов Јансон . Финска верзија беше објавена во 2005 година.

Moomin Кафулиња уреди

Почнувајќи од јануари 2018 година, има 15 тематски MOOMIN CAFES низ светот - Финска, Јапонија, Хонгконг, Тајланд, Јужна Кореја и Тајван [9] - дозволувајќи им на уживачите да се потопат во светот на Муминот. Посетителите можат да уживаат во Moomin инспирирани оброци кои седат на маси со Moomin карактери.[10]

  1. Meek, Margaret (2001). Children's Literature and National Identity. Stoke on Trent, UK: Trentham Books. стр. 4. ISBN 978-1-85856-204-9.
  2. „Mumin | Schildts Förlags Ab“. Schildts.asiakkaat.sigmatic.fi. Архивирано од изворникот на 2016-03-03. Посетено на 2016-04-13.
  3. Brown, Ulla (November 2004). „A Quest for What Lies Hidden“ (PDF). Outwrite. 7: 8–12. Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-05-10. Посетено на 2009-02-15.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Ahola, Suvi (2008). „Jansson, Tove (1914–2001)“. Biografiakeskus. Fletcher, Roderick (trans.). Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Архивирано од изворникот на 31 January 2009. Посетено на 4 February 2009.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Liukkonen, Petri. „Tove (Marika) Jansson“. Books and Writers (kirjasto.sci.fi). Finland: Kuusankoski Public Library. Архивирано од изворникот на 16 September 2008. Не се допушта закосување или задебелување во: |work= (help)
  6. 6,0 6,1 Rahunen, Suvi (Spring 2007). „Om Översättning Av Kulturbunda Element Från Svenska Till Finska Och Franska I Två Muminböcker Av Tove Jansson“ (PDF). University of Jyväskylä. Посетено на 28 October 2014. Наводот journal бара |journal= (help)
  7. Philip Nel. „Moomin: The Complete Tove Jansson Comic Strip. Vol. 1 by Tove Jansson“. English.ufl.edu. Архивирано од изворникот на 2016-04-13. Посетено на 2016-04-13.
  8. „ArchWay With Words“. ArchWayWithWords.co.uk. Архивирано од изворникот на 2017-09-05. Посетено на 2017-09-05.
  9. „Places - Moomin“. moomin.com. Архивирано од изворникот на 16 March 2017. Посетено на 5 May 2018.
  10. „Moomin, Japan's 'anti-loneliness' cafe, goes viral“. cnn.com. 15 May 2014. Архивирано од изворникот на 10 March 2018. Посетено на 5 May 2018.