Музеј за уметност на Свен-Хари

Музеј на уметност на Свен-Хари (шведски: Sven-Harrys Konstmuseum) е уметнички музеј во Стокхолм, Шведска, основан од градежникот Свен-Хари Карлсон. Сместен е во повеќенаменска зграда заедно со уметничка галерија, музејска продавница, станови и бизниси.

Музеј на уметност на Свен-Хари, 2011 година

Историја

уреди

Наградуваниот шведски градител Свен-Хари Карлсон (р. 1931) е колекционер на уметнички дела од средината на 1960-тите, формирајќи збирка вклучувајќи дела од Карл Фредрик Хил, Хелене Шјерфбек, Ернст Џозефсон, Аугуст Стриндберг, Едвард Мунк, Андерс Цорн и други. Тој изградил зграда за да ја смести својата колекција во Васапаркен во внатрешниот град на Стокхолм. Дизајнирана од Герт Вингорд и Ана Хоглунд од Вингорд Архитекти, 5-катната зграда е обложена со златно обоена легура на бакар-алуминиум-цинк, дизајнирана да не потемнува кога е изложена на кислород. Бил отворен во 2011 година и сега е во сопственост и управуван од фондација. Негов директор од 2018 година е Драгана Кусофски Максимовиќ.

Покрај Музејот на уметност на Свен-Хари, во зградата се сместени уметничка галерија, музејска продавница, ресторан, други бизниси и 18 апартмани на неговите 5000 m2. Музејот се наоѓа на врвот на зградата, а неговите внатрешни простори се дизајнирани како реплика на поранешниот дом на Свен-Хари Карлсон во Лидинго, кој датира од 1770-тите. Уметничката галерија, која е околу 400 m2, е поделена на три големи сали поделени помеѓу приземјето и четвртиот кат. Во него се изложени дела од уметници како Карин Мама Андерсон и Торстен Андерсон. Остатокот од приземјето го заземаат трговските претпријатија.


59°20′23″N 18°02′38″E / 59.3396° СГШ; 18.0440° ИГД / 59.3396; 18.0440