Музејот Пера (турски: Pera Müzesi) е музеј којшто се наоѓа во Истанбул, Турција.

Музеј Пера
Pera Müzesi
Музејот ноќе
Карта
Основан2005
КустосФондација Суна и Инан Кирач
Мреж. местоhttp://en.peramuzesi.org.tr/

Музејот бил отворен во 2005 година, а основан од страна на Фондација Суна и Инан Кирач. Суна Кирач е ќерка на турскиот магнат Вехби Коч. На местото на денешниот музеј, претходно се наоѓал хотелот Бристол, чија градба била завршена во 1893 година.

Наводи

уреди

Литература

уреди
  • Pera Museum (ed.). Portraits from the Empire. Pera Museum Publications, 2005. 155 p. ISBN 975-9123-02-9
  • Pera Museum (ed.). Young Expansion. Pera Museum Publications, 2005. 163 p. ISBN 975-9123-00-2

Надворешни врски

уреди