Музеј на тетовскиот крај

музеј во Тетово

Музеј на Тетовско - Тетово — роднокраен и историски музеј во Тетово. Основан е во 1950 година. На почетокот постоел во просториите комплексот Арабати Баба Теќе, а во 18 век подоцна бил префрлен во дел од Тетово Два Бреста, во рамките на Спомен куќата на Централниот комитет на Комунистичката партија на Македонија. Од 1990 година до денес датумот на кој таа се наоѓа во рамките на Спомен-куќата на Ѓоце Стојчевски.

Спомен-куќата во која е сместен музејот.

Музејот е отворен секој ден, презентирање на историски изложби, Етнолошкиот оддел и уметничка галерија. Заедно со издавачката дејност на Музејот, исто така, ги опфаќа активностите поврзани со зачувување на културно-историски споменици во Полог и се развива научно-истражувачки проекти во областа на археологијата, етнологијата, историјата и историјата на уметноста. Освен од секојдневните активности и периодични изложби, Музејот е организатор на, веќе потврдenи манифестации, како Меѓународнатo Биенале на мали графики - Тетово.

Националниот музеј на тетовскиот крај, кој е основан во 1950 година, сè уште е во сила во Тетово. Следните одделенија работат во Музејот:

  • Катедра за историја
  • Одделот за археологија
  • Одделот за етнологија
  • Историјата на уметноста

Надворешни врски

уреди