Моделен организам

Винска мушичка - еден од најупотребуваните организми за експерименти

Моделен организам е нечовечки видови кои се опширно изучувани и врз кои се прават експерименти со цел да се разберат поедини биолошки феномени, со очекување дека откритијата кои се добиле од тој моделен организам ќе обезбедат увид во функционирањето на други организми.[1] Моделните организми се живи модели и широко се употребуваат за истражување на човечки болести кога експериментирањето врз луѓе е неизводливо или неетички.[2]

Некои најзастапени моделни организми се:

НаводиУреди

  1. Fields S, Johnston M (2005). "Cell biology. Whither model organism research?". Science. 307 (5717): 1885–6. doi:10.1126/science.1108872. PMID 15790833. Занемарен непознатиот параметар |month= (help)
  2. Griffiths, E. C. (2010) What is a model?