Могилата (Грљани)

археолошко наоѓалиште во Македонија

Могилата, могила од римското време. Десно од стариот пат Кочани - Делчево и на околу 2 кмод средишниот дел на Калиманско Поле се наоѓа голема могила во пречник во основата од 35 м и висина од 4 м.[1].

Наводи

уреди
  1. Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. Скопје: МАНУ. ISBN 9789989101069.
  • Белдедовски З., Крстевси,. 1979, 154; Крстевски Ц., Белдедовски З., 1987, 1987, 160. (Ц.К,. З.Б)