Млада демократско-прогресивна странка

Млада демократско-прогресивна странка — поранешна македонска политичка партија.

Млада демократско-прогресивна странка
(МДПС)
ШтабСкопје
Идеологијалевицаа
Боисина

ИсторијаУреди

Партијата за првпат учествувала на парламентарните избори во 1990 година, кога Македонија сѐ уште била дел од Југославија. Во некои подрачја партијата настапила во коалиција со Сојуз на реформски сили на Македонија (СРСМ), освојувајќи 6 пратенички места. Во други подрачја настапила со Социјалистичката партија освојувајќи едно место.[1]

Во 1991 година партијата се споила со Сојузот на реформските сили,[2] со ново име Сојуз на реформски сили на Македонија - Либерална партија, за на крај да се формира Либералната партија

НаводиУреди

  1. Nohlen, D & Stöver, P (2010) Elections in Europe: A data handbook, p1282 ISBN 978-3-8329-5609-7
  2. Sabrina P Ramet, Ola Listhaug & Albert Simkus (2013) Civic and Uncivic Values in Macedonia: Value Transformation, Education and Media, Palgrave Macmillan, 23 Jan 2013, p124