Миранда Вуоласранта

Миранда Вуоласранта (родена 1959 г.) е активистка од Финското Кале, учителка на ромски јазик и експерт за човекови права на Ромите, која е претседател на Европскиот форум за Роми и патници.

Биографија уреди

Вуоласранта е родена во 1959 година. Таа пораснала во традиционално ромско семејство, зборувајќи фински, шведски и ромски. Додека и двајцата нејзини родители биле неписмени, тие го поттикнувале образованието на Вуоласранта и нејзините четири браќа и сестри. И покрај тоа, како млада, наставниците ја советувале да го игнорира нејзиниот ромски идентитет за да успее во финското општество.[1] Сепак, дипломирала како наставник по ромски јазик и историја по студирањето во Шведска во 1970-тите.[1][2] Додека работела како учителка, таа станала застапник за правата на Ромите, најпрво како дел од работната група за имиграција на финските Роми во Шведска, каде што живеела. Во 1980-тите, Вуоласранта се вратила во Финска и почнала да го користи новинарството како средство за застапување за ромските заедници. Во 1989 година таа започнала да работи со Финскиот национален советодавен одбор за ромски прашања како претставник на организацијата, Романо Мисио.[2]

Во текот на 1990-тите, активизмот на Вуоласранта продолжил. Во 1995 година работела на составување наставни материјали за ромски јазик за училиштата.[2] Таа отворено зборувала за потребата медиумите и училиштата во Финска да ја извршат нивната законска обврска да обезбедат преводи за заедниците што зборуваат ромски.[3] Во 1997 година станала офицер за планирање на Националниот советодавен одбор за ромски прашања и во 1998 година станала генерален секретар на ромскиот советодавен одбор во Министерството за социјални работи и здравство; таа била првиот Ром на оваа функција.[2]

Од 2002 до 2006 година Вуоласранта работела на прашања поврзани со Ромите во Советот на Европа во Стразбур. Од 2008 до 2012 година била извршен директор на Националниот ромски форум на Финска.[2] Потоа работела во Министерството за надворешни работи на Финска и од 2013 до 2015 година како офицер за политика во Европската комисија.[2][1] Таа работела на голем број други позиции, вклучително и како претседател на Европскиот ромски форум.[4] Од 2020 година таа била претседател на Европскиот форум за Роми и патници.[5]

Во 2020 година, во нејзината улога како претседател на ЕРТФ Вуоласранта дала изјава со која ја охрабрила „ромската нација да се здружи за да се бори против пандемијата “, притоа признавајќи дека многу ромски заедници биле изложени на висок ризик да се заразат со СОВИД-19 .[5]

Критика уреди

Неколку истакнати членови на финската ромска заедница, вклучително и уметникот Киба Лумберг, перкусионистот Рајнер Фриман ( fi ) и авторот Веијо Балцар, ја критикувале Вуоласранта велејќи дека таа да ги води конзервативните Роми кои се обидувале да ги минимизираат проблемите и да ги исклучат критичките гласови.[6][7][8] Во 2008 година таа била принудена да плати парична казна откако Лумберг ја обвинил за клевета.[9]

Награди уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Roma Role Models. Brussels: European Roma Information Office (ERIO). 2015. стр. 14–15.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 „Miranda Vuolasranta“. www.romarchive.eu. Посетено на 2021-04-05.
  3. „European Roma and Travellers Forum President makes statement about COVID-19 pandemic, thanks health care professionals“. romea.cz. Посетено на 2021-04-05.
  4. Mir, Artikkelit käyttäjältä; Vuolasranta, a (2017-04-04). „Kohtele minua minuna, niin minäkin kohtelen sinua sinuna“. 100 puheenvuoroa taiteesta (фински). Архивирано од изворникот на 2021-04-14. Посетено на 2021-04-05.
  5. 5,0 5,1 „European Roma and Travellers Forum President makes statement about COVID-19 pandemic, thanks health care professionals“. romea.cz. Посетено на 2021-04-05.
  6. „Kiba Lumberg teki rikosilmoituksen Ylen kirjeestä - HS.fi - Kulttuuri“. 2011-11-14. Архивирано од изворникот на 2011-11-14. Посетено на 2021-04-05.
  7. „Ajankohtainen kakkonen | yle.fi | Arkistoitu“. vintti.yle.fi. Посетено на 2021-04-05.
  8. „Seuraava sukupolvi: Kokkolan romaniyhteisö on muutoksen edessä | Image“. www.apu.fi. 2016-04-18. Посетено на 2021-04-05.
  9. „Vuolasrannalle sakot Kiba Lumbergin loukkauksesta - HS.fi - Kulttuuri“. archive.is. 2012-05-26. Архивирано од изворникот на 2012-05-26. Посетено на 2021-04-05.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)