Министер за надворешни работи

Министер за надворешни работи е обично министер во владата задолжен за надворешната политика и меѓународните односи на државата.[1] Министерот за надворешни работи обично му поднесува извештај на шефот на владата (како што е премиерот или претседателот).[2]

Одговорности уреди

Министерот за надворешни работи е овластен да ја застапува својата земја во странство и нема потреба од полномоштво за тоа застапување. Може да склучува меѓународни договори во име на својата земја, а неговите изјави ја обврзуваат државата. По стапувањето на функцијата, вообичаено е министерот за надворешни работи по дипломатски пат да го објави своето преземање на функцијата на други земји. Не е невообичаено министерот за надворешни работи да ја извршува функцијата вицепремиер, а понекогаш и самиот премиер да раководи со Секторот за надворешни работи.

Покрај политичките одговорности, министрите за надворешни работи се одговорни и за многу дипломатски должности, како што се домаќини на странски светски лидери и одење во државни посети на други земји. Министерот за надворешни работи обично најмногу патува од сите министри на една влада.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „Minister of Foreign Affairs“.
  2. The Oxford Andrew F. Cooper, et al. eds. The Oxford Handbook of Modern Diplomacy (2015) excerpt chapters 4 and 5.