Минеј[1] („месечник“) — богослужбена книга во која се содржат текстовите на молитвословија од празниците на неподвижниот годишен богослужбен круг. Постојат месечен, празничен и општ минеј.

Фрагмент од Стојковиот празничен минеј
Фрагмент од Прилепскиот Никифоров минеј

Видови минеи

уреди

Месечен минеј

уреди

Месечниот минеј ги содржи службите од светителите/празниците во еден од дванаесетте месеци.

Општ минеј

уреди

Општиот минеј ги содржи службите посветени на определен тип на светител (на пр. на маченик, на преподобен, на апостол...) и определува кога се извршува богослужбата во спомен на светиот за кого не е напишана одделна служба.

Празничен минеј

уреди

Празничниот минеј ги содржи службите на големите Господови празници и на уште неколку други.

Познати минеи

уреди

Познати македонски минеи се:

Наводи

уреди
  1. Велковска, Снежана; Конески, Кирил (2006). Толковен речник на македонскиот јазик. III. Скопје: Институт за македонски јазик„Крсте Мисирков“. стр. 139. ISBN 978-9989-640-70-4.