Меѓународна година на домородните јазици

Меѓународната година на домородните јазици е одбележување од Обединетите нации во 2019 година, кое имало за цел да ја подигне свеста за последиците од загрозувањето на домородните јазици низ целиот свет, со цел да се воспостави врска помеѓу јазикот, развојот, мирот и помирувањето.[1][2][3][4][5][6]

Историја уреди

На 19 декември 2016 година, Генералното собрание на Обединетите нации ја прогласило 2019 година за Меѓународна година на домородните јазици врз основа на резолуција на Постојаниот форум на ООН за домородни прашања (Резолуција 71/178).[3][6][7] Резолуцијата на Генералното собрание ја побарало Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации (УНЕСКО) како водечка агенција на ООН за координација на годината.[1][2][5][8]

Цели уреди

Меѓународната година на домородните јазици имала за цел да го насочи вниманието кон ризиците со кои се соочувале домородните јазици, особено оние значајни за развој, помирување, добро управување и градење мир. Целта била да се подобри квалитетот на животот, пошироката меѓународна соработка и видливоста и да се зајакне меѓукултурниот дијалог за да се потврди континуитетот на домородните јазици и култури.[2][7][9]

Годината планирала да спроведе активности што ќе се формирале во следните три тематски области, опфаќајќи ја и Агендата за одржлив развој во 2010 година и 17-те цели на одржлив развој. Вклучувањето во годината било достапно за домородните народи, организациите на системот на ООН, земјите, академската јавност, јавните и приватните тела и медиумите.[4][5][6]

 • Поддршка на ревитализација и одржување на домородните јазици преку: создавање на повеќе материјали и содржини и поширок спектар на услуги, користење јазик, информации и комуникациски технологии (поддршка).
 • Зачувување на автохтоните јазици, создавање пристап до образование, информации и знаења на и за домородните јазици за домородните деца, младите и возрасните, подобрување на собирањето податоци и споделување на информации (пристап).
 • Интегрирање на областите на знаење и вредностите на домородните народи и културите во пошироките социокултурни, економски и политички домени, како и културните практики како што се традиционалните спортови и игри (Промоција).

Годината имала пет главни области за интервенција:[2][6]

 1. Зголемување на разбирањето, помирувањето и меѓународната соработка
 2. Создавање поволни услови за споделување на знаење и ширење на добри практики во однос на домородните јазици
 3. Интеграција на домородните јазици во поставување на стандарди
 4. Зајакнување преку градење на капацитети
 5. Раст и развој преку разработка на нови знаења

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 „United Nations General Assembly proclaims 2019 as the International Year of indigenous Languages and invites UNESCO to take the lead“. UNESCO. Посетено на 10 October 2018.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „A/RES/71/178 – E“. undocs.org. Посетено на 10 October 2018.
 3. 3,0 3,1 „E/C.19/2018/8 – E“. undocs.org. Посетено на 10 October 2018.
 4. 4,0 4,1 „2019 the Year of Indigenous Languages IY2019 – Language Magazine“. Language Magazine. 7 September 2018. Архивирано од изворникот на 8 May 2019. Посетено на 10 October 2018.
 5. 5,0 5,1 5,2 Donovan, Sophie. „Get talking – are we losing indigenous languages? – Geographical“. Архивирано од изворникот на 27 May 2019. Посетено на 10 October 2018.
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 „International Day of the World's Indigenous Peoples – 9 August“. United Nations. Посетено на 10 October 2018.
 7. 7,0 7,1 Bureau, IDN-INPS UN. „UN Focuses Yet Again on Protecting Indigenous Peoples' Rights – IDN-InDepthNews | Analysis That Matters“. www.indepthnews.net. Архивирано од изворникот на 2018-10-10. Посетено на 10 October 2018.
 8. „International Year of Indigenous Languages 2019 | Aboriginal and Torres Strait Islander Languages“. blogs.slq.qld.gov.au. Архивирано од изворникот на 2018-10-10. Посетено на 10 October 2018.
 9. „Lesson planning – events and themes for 2018“. Australian Council for Educational Research – ACER. 25 January 2018.

Надворешни врски уреди