Медуза — слика на фламанскиот сликар Петер Паул Рубенс од околу 1618 година, која ја прикажува пресечената глава на митолошкиот лик Медуза. Притоа, насликаните змии се сметаат за дело на Франс Снајдерс (Frans Snyders). Сликата се наоѓа во Музејот на историјата на уметноста (Kunsthistorisches Museum) во Виена, а постои уште една верзија која се наоѓа во Моравската галерија во Брно.[1][2]

Рубенс, „Медуза“, Музеј на историјата на уметноста во Виена.
Рубенс, „Медуза“, Моравската галерија во Брно

Наводи

уреди
  1. „Brněnská Hlava Medusy je originálním dílem Rubense, potvrdil výzkum“. iDNES.cz (Czech). 2018-11-29. Посетено на 2018-11-29.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
  2. „TZ: Unikátní srovnání – brněnská i vídeňská Hlava Medusy od Petra Pavla Rubense jsou vystaveny společně - Artalk.cz“. Artalk.cz (чешки). 2018-11-27. Посетено на 2018-11-29.

Надворешни врски

уреди