Машинско везење — процес на везење со кој машина за шиење или машина за везење се користи за создавање на модели на текстил. Се користи комерцијално во брендирањето на производи, корпоративното рекламирање и еднообразното украсување. Исто така се користи во модната индустрија за декорирање на облека. Машинскиот вез се користи и за декорација на подароци, облека и домашен декор. Такви примери вклучуваат дизајни на јоргани, перници и ѕидни завеси.

Везачка машина во текстилната фабрика „Единство“ во Струмица
Вез

Постојат неколку видови машински везови. Везачката машина за шиење со слободно движење користи основна цик-цак машина за шиење. Дизајните се прават рачно. Во врската на везовите на убод, моделите можат да се рачно или автоматски контролирани.

Денес, најголемиот дел од модерните везачки машини користат машина за вез или машина за шиење со везење која е контролирана од компјутер кој ги чува складираните обрасци[1]. Овие машини може да имаат повеќе глави. Машината со повеќе иглi може да се состои од повеќе глави за шиење, од кои секоја може да го шие истиот дизајн на посебна облека истовремено. Таквата машина може да има 20 или повеќе глави, секоја составена од 15 или повеќе игли. Главата обично е способна за производство на многу специјални ткаенини. Индустриските машини со повеќе игли се генерално навојни пред да започнат со работа и не бараат повторно навојување. Овие машини бараат од корисникот да внесе соодветна низа за промена на бојата на конецот пред да започне да вези. Некои машини можат автоматски да ги намалат и да ги менуваат боите[2].

Податотеките за дизајн на дигитализирани везови можат да бидат купени или создадени со софтвер за дигитализирање на везови специфични за индустријата. Формати на податотеки за везење најчесто спаѓаат во две категории. Првите, изворни формати, се специфични за софтверот што се користи за создавање на дизајнот. За овие формати, дигитализаторот ја задржува оригиналната податотека за цели на уредувањето. Вторите, машински формати, се специфични за одредена марка на везачка машина. Во овој случај, податотеките се достапни за употреба само кај одредени машини за вез.

Wilcom го развил форматот на податотеката .EMB кој е формат за избор на податотека на дизајнерот кој обезбедува оптимален квалитет на убодот. Овој формат ги зачувува својствата на вистинскиот објект. Ова значи дека дизајнерот може лесно да ја смени големината, преобликувањето, да се прилагоди во зависност од типовите ткаенини и да направи други промени со едноставен клик за секој проект од компјутерот[3].

Наводи уреди

  1. „Computerized embroidery“. EduTech Wiki. Посетено на 26 July 2012.
  2. Computerized Embroidery Machine
  3. „WHAT IS EMB DESIGNS FORMAT FOR EMBROIDERY DESIGNS?“. forum.embroideryshristi.com. Посетено на 2017-08-04.

Надворешни врски уреди