Масаи Мара е голем резерват во југозападна Кенија. Наречен е според народот Масаи и зборот „мара“ на нивниот јазик, со значење „со точки“: опис за круговите кои ги формираат дрвјата, џбуновите, саваната и сенките на облаците во оваа област. Овој национален парк е познат и по големите мачки кои живеат таму, како и по миграцијата на зебри, газели и гну која се случува секоја година од јули до октомври.

Масаи Мара, национален резерват
МСЗП — Категорија II (национален парк)
Жирафи, Масаи Мара
Жирафи, Масаи Мара
Местоположба на Масаи Мара, национален резерват
Местоположба на Масаи Мара, национален резерват
Местоположбата на Масаи Мара
МестоКенија Кенија
Најблизок градЊери
Површина1,510 км2
Воспоставен(а)1974
Управно телоTrans-Mara and Narok County Councils

Географија

уреди

Националниот парк Масаи Мара се протега на околу 1530 км2 во југозападна Кенија. Тоа е најсеверниот дел од еко системот Мара-Серенгети, кој покрива околу 25.000 км2. На југ се граничи со паркот Серенгети, а на север, исток и запад со пасторалните имоти на Масаи. Санд, Талек и Мара се најголемите реки во овој национален парк, а сезонски се појавуваат и поточиња.

Најголемиот дел од резерватот е покриен со трева; на југоисток расте дрвото акација, а дивите животни се концентрирани најмногу во западниот дел. Делот кој е најпосетен од туристи се наоѓа на 224 км од Наироби.

Наводи

уреди


Надворешни врски

уреди