{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/-{Acacia}-|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Акација (лат. Acacia) е род на повеќегодишни дрвенести растенија од фамилијата на бобова или мешунки (лат. Fabaceae). Постојат околу 1.300 вида на акации, од кои некои се многу значајни во саванските екосистеми, или како нидиколни растенија за мравките.

Акација
Acacia verticillata0.jpg
-{Acacia verticillata}-
Научна класификација [[[Шаблон:Автотаксономија/-{Acacia}- | у ]]]
Вид: Акација
Биномен назив
''-{Acacia}-
Вид

околу 980 вида

Распространетостна родотAcacia
Синоними
  • Acacia subg. Phyllodineae DC.[1]
  • Esclerona Raf.

ВидовиУреди

Познати видови на мимози се:[2]

ОсобеностиУреди

 
Цвет на мимоза
 
Лист на мимоза

Акации се најчесто грмушки или помали стебла кои растат на сушни и сончеви предели. Обично пораснуваат до 12 м висина, иако некои можат да достигнат и поголема висина. Многу видови имаат зелени перасти листови кои се густо збиени на гранките и создаваат впечаток на папрати. Африканскиот вид на акации се прекриени со остри боцки кои всушност се изменети гранки или листови.

Мимозата, дрво од семејството акации, во однос на некој друг вид, нема долг век. Има краток животен век, најголем број живеат од 15—30 години, домашна мимоза може да успее околу 30 години, а италијанката до петнаесет години. Мимозата има мириѕливи цветови, најчесто во форма на грашок и со жолта боја, а цветовите се со голем број на прашници и се сместени во густи гроздести цвасти на крајот на гранката. Мимозите цветаат од февруари до март, но има и од оние видови кои цветаат во јуни и јули, па и оние кои цветаат неколкупати во годината (Acacia semperflorens). Отпорна е на ниске температури до -7 °C, но сепак треба да се бара локација каде се заштитени од продирање на постудени ветрови.

Бразилски вид на срамежлива мимоза (Mimosa pudica) се одликува со осетливост на листовите при допир. Листовите на овој вид покажуваат сеизмонастички движења — прво по ред се преклопуваат лиските, а потоа надразувањето се пренесува на петекката па целиот пераст лист се поклопува како овенет.

Слики на акацијаУреди

НаводиУреди

  1. Pedley, Les (2003). „A synopsis of Racosperma. C.Mart. (Leguminosae: Mimosoideae).”
  2. «Acacia dealbata» Архивирано на 14 февруари 2017 г. EOL. Consulted on 21 November 2013.

ЛитератураУреди

  • Pedley, Les (2003). „A synopsis of Racosperma. C.Mart. (Leguminosae: Mimosoideae)“. Austrobaileya. 6 (3): 445–496. JSTOR 41738994.

Надворешни врскиУреди