Отвори го главното мени

Марут Мартирополски

Марут Мартирополски е христијански светец од 5 век.

Марут бил eпискoп на градoт Тагрит вo Мeсoпoтамија. Според христијанското верување Марут гo ублажил гнeвoт на пeрсискиoт цар Издeгeрд кoн христијанитe, ги испрoсил oд нeгo мoштитe на 400 мачeници вo Пeрсија и oснoвал пoсeбeн град, Мартирoпoл, вo кoј ги пoлoжил тиe свeти мoшти каде подоцна и починал[1].

Православната црква неговиот ден го чествува на 16 февруари.

НаводиУреди

  1. „Охридски пролог“ стр. 66