Марсел Куртјад (2 август 1953 – 4 март 2021 година) бил француски лингвист и истражувач.[1]

Марсел Куртјад

Биографија

уреди

Куртјад студирал медицина на Универзитетот во Клермон Феран, кој го напуштил за да ги проучува словенските јазици, особено српско-хрватскиот и полскиот. Потоа студирал на институтот национални ориентални јазици и цивилизации (ИНАЛКО) во Париз, каде што се стекнал со диплома на полски, македонски и албански јазик. Својата докторска теза ја насловил Phonologie des variétés dialectales de Rromani et diasystèmes graphiques de la langue Rromani, диплома што ја стекнал од École pratique des hautes études.

За време на студиите, Куртјад работел за неколку невладини организации во врска со образованието на Ромите во Албанија. Потоа, четири години работел како политички аналитичар и преведувач во Француската амбасада во Албанија. Во 1997 година станал предавач во ИНАЛКО. Во 2008 година, тој бил клучен учесник во филмот на Луис Моше, Rromani Soul. Во 2019 година, тој станал член на научниот совет.[2]

Марсел Куртјад починал во Тирана на 4 март 2021 година на 67-годишна возраст.[3]

Публикации

уреди
 • Ромска фонетика тај Лехипа (1986)
 • Граматика на ромскиот јазик (1989)
 • Речник на албанскиот роман на Стјуарт Ман (1990)
 • На маргината на ромски. Цигански јазици во контакт (1991)
 • (Дијалектолошки преглед за класификација на дијалектите на ромскиот јазик)(1992)
 • Śirpustik. amare ćhibǎqiri (1992)
 • Лил и Ефесијанќе. Посланија за Efesioys, Тирана, „Romani Baxt“ (1993)
 • Земја на азил, земја на егзил. Циганска Европа (1993)
 • Употреба на апсолутна (1994)
 • Јазици на дијаспората, Париз, CERPL, (1994)
 • Фонологија на ромските дијалекти и графички дијасистем на ромскиот јазик, докторска теза, Универзитетот Сорбона Нувел (Париз)(1995)
 • Дијалектална структура на ромскиот јазик, во Интерфејс, н. 31,(1998)
 • Ромите, Ашкалите и Гораните од Дарданија (Косово), специјално издание на Annales de l'autre Islam (Косово) (2000) [4]
 • Циганите или дивата судбина на источните Роми, Париз, Михалон (2002)
 • Додаток два. Канауʒ на Ганг, лулка на ромскиот народ (2004)
 • Ромите со убавите европски букви (2004)
 • Ромскиот јазик, од еден до друг милениум, Цигански студии, (2005)
 • Мудрост и хумор на ромскиот народ, Париз (2007)
 • Потеклото на Ромите. Пат на (повторно) откривање Канауј „лулка“ на Ромите“(2007)
 • Литературата на Ромите, Синтес и Калес, курс од Марсел Куртјад, во Мисиви

Наводи

уреди
 1. „Roms des Balkans : hommage à Marcel Courthiade“. Le Courrier des Balkans (French). 6 March 2021.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 2. „Installation du nouveau Conseil scientifique de la DILCRAH“. Gouvernement (French). 15 February 2019.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 3. „Marcel Courthiade, linguist who dedicated himself to the emancipation of Roma and their language, has passed away“. Romea.cz. 9 March 2021.
 4. „Les Rroms, Ashkalis et Gorans de Dardanie'/Kosovo“ (PDF). INALCO (French). Архивирано од изворникот (PDF) на 2022-06-08. Посетено на 2022-04-01.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)