Маронити (на арапски, مارونية, Mārūniyyah) се членови на Источнокатоличка црква во Либан, односно на католичката цркваод источнен обред која се придржува до римскиот папа. Наследството се навраќа на Св. Марони, исто така познат како Св Марон, кој живеел во почетокот на 5 век. Првиот Маронитски Патријарх бил Св. Јован Марони. Маронитите христијани зборуваат либански и арапски, кои сочинуваат една од главните религиозни групи во Либан.

Познати либански маронитиУреди

ПоврзаноУреди