Марко Панајотов Ангов (Роден во Пиринска Македонија, БугаријаПлоски, Пиринска Македонија, Бугарија) — македонски борец за човекови права, активист за обединета и независна Македонија. Жртва на комунистичкиот режим во Бугарија.[1]

Марко Ангов
Роден Пиринска Македонија, денеc Бугарија
Националност Македонец

Животопис уреди

Жив изгорен заедно со Александар Султов и Веселин Михајлов, во месноста Шарена скала на Плошката планина. Биле предадени од Тома Маникатов.[1]


Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Монев, Крум. Зловещата - 1948 год. за Пиринска Македония. Горна Џумаја. стр. 92.