Марко Јуниј Брут - римски државник, оратор и философ.

Животопис уреди

Брут бил посинет син на Гај Јулиј Цезар, внук на Катон Помладиот и пријател на Цицерон. Тој е познат како едне од убијците на Цезар. Подоцна, кога видел дека пропаднала Републиката, извршил самоубиство во 42. п.н.е.[1]

Наводи уреди

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 118.