Катон Помладиот

Катон Помладиот, наречен Uticensis (латински: Marcus Porcius Uticensis Cato, 95 п.н.е. - 46 п.н.е.) бил римски државник.

ЖивотописУреди

Катон Помладиот бил правнук на Катон Постариот. Тој бил голем борец за Републиката и за Сенатот, а кога пропаднала Републиката, тој не можел да го поднесе тоа и извршил самоубиство.[1]

НаводиУреди

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 118.