Маркетинг на содржина

Маркетинг на содржина или контент маркетинг (англиски: content marketing) — техника на создавање и дистрибуција на содржина, чија цел е да остави впечаток и да создаде вредност кај целната онлајн публика.[1] Овој маркетинг е насочен кон создавање комуникација со клиентите и градење на долгорочна доверба. Преку содржината се пренесуваат битни информации до потенцијалните потрошувачи кои добиваат јасна слика за продуктот.

Карактеристики на маркетингот на содржинаУреди

Главна карактеристика на овој тип на маркетинг е неговата ненаметлива комуникација со потенцијалните потрошувачи, чија цел е да ги информира и образува за да го доближи производот/услугата поблиску до нив.

Други, основни карактеристики на маркетингот на содржина се:

 • детално познавање на целната онлајн публика
 • начин на стигнување до целната публика
 • комуникација со целната публика која не е фокусирана на дирекна продажба
 • комуникација со публиката
 • создавање на квалитетна содржина
 • континуирана дистрибуција на содржината
 • активирање на публиката

СодржинаУреди

Содржината може да биде сè:

 • блог постови
 • влогови
 • слики
 • видеа
 • аудио презентација
 • презентации
 • инфографици
 • електронски книги

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. Wainwright, Corey. „Content Marketing Strategy: A Comprehensive Guide for Modern Marketers“. Hubspot.