Сестра Марија Према Пјерик (р. 13 мај 1953) — генерална сестра на Мисионерките на милосрдие од Калкута од Индија основани од Света Тереза од Калкута.

Сестра Марија Према Пјерик
генерална сестра
Роден(а) 13 мај 1953, Рекен, Германија
Слава
Марија Према во 2016

Животопис уреди

Родена е како Метчилд Пјерик, во фармерска заедница во Рекен, Германија. Во 1980, откога ја прочитала биографијата на основачката, „Нешто убаво за Бог“ напишана од Малком Магериџ, таа ја посетила Мајка Тереза во Берлин. Таа се почувствувала повикана за да се придружи на делото на Мајка Тереза и се преселила во Индија за да се придружи на Мисионерките[1].

Со тек на времето Пјерик станала регионална сестра на „Институтот за сестри во Европа“. Таа се вратила во Индија за да ја надгледува "tertianship" програмата на институтот, која претставува последната фаза на обука пред финалната религиска професија. Таа ја наследила сестрата Нирмала Џиши како генерална сестра на 24 март 2009, водејќи институт кој имал повеќе од 5000 членови во тоа време[2].

Наводи уреди

  1. „Mother Teresa Center About Sister Mary Prema. Архивирано од изворникот на 2020-01-07. Посетено на 2017-02-16.
  2. Mother Teresa Center
Духовни титули
Претходник
Сестра Нирмала Џоши
Генерална сестра на
мисионерките на милосрдието

1997–2009
Наследник
моментална