Марањау (португалски: Maranhão) — една од 26-те сојузни држави во Бразил. Се наоѓа во североисточниот дел на државата, главен град е Саун Луиш. Во Марањау живеат 6,714,314 жители и зафаќа површина од 331,983 [[км2]].

Знаме на Марањау