Максим Исповедник

Максим Исповедник (581—662) е христијански светец.

Максим Исповедник
Икона од Свети Максим
теолог
Роден(а) 580, Цариград
Починал(а) 662, Цагери,[1] Грузија
Почитуван(а) во православие
Римокатоличка црква ; Англиканство ; Лутеранство
Слава 13 август (грегоријански календар), 21 јануари (јулијански календар)

Максим Исповедник е роден во Цариград и бил висок дворјанин во дворот на Ираклиј I, а потоа монах и игумен на еден манастир недалеку од престолнината. Најголем бранител на православието од таканаречената монотелитска ерес, која произлегла од Евтихиевата ерес. Имено, како што тврдел Евтихиј дека во христијанскиот бог Исус има една природа, така монотелитите тврделе дека во Исус има една волја. Максим се спротивставил на тоа тврдење и станал противник на царот и на патријархот тврдејќи дека Исус има човечка и божествена природа. По негов онастојување со одржале: еден собор во Картагина, а друг во Рим и двата собори го анатемисуваат учењето на монотелитите[2].

Православната црква неговиот ден го чествува на 21 јануари.

Наводи уреди