Македонијарх ― титула од римското време, за претседателот на Сојузот на Македонците. Титулата ја добиле само 11 лица.

Служба уреди

Македонијархот бил претседател на Сојузот на Македонците[1] а понекогаш но не секогаш и главен свештеник на императорскиот култ во Римска Македонија.[2][3] Службата била сметана и за важен функционер на Синхедрион, провинциски совет составен од општинска аристократија, римски граѓани и - во некои случаи - робови и слободни.[4] Македонијархот бил на чело и на влијателен дружок наречен општество на Сарапијасти, почнувајќи од владеењето на Северанската династија.[5]

Историја уреди

Најраниот запис за Македонијарх, потекнува од Тесалоника и е од 219 г.н.е.[1] Титулата ја имале само 11 луѓе, од кои шест се верува дека се од римско потекло, врз основа на тоа што имаат когномен.[6] Сепак, еден извештај наведува дека епиграфските докази забележале двајца Македониарси во текот на првиот век од нашата ера и 23-ца во следниот век.[7]

Поврзано уреди

Наводи уреди

Цитати уреди

  1. 1,0 1,1 Burrell 2003.
  2. Potter 2009.
  3. Potter, David S. (2010). A Companion to the Roman Empire. West Sussex: Wiley-Blackwell. стр. 232. ISBN 9780631226444.
  4. Nasrallah, Laura; Bakirtzis, Charalambos; Friesen, Steven J. (2010). From Roman to Early Christian Thessalonike: Studies in Religion and Archaeology. Cambridge, MA: Harvard University Press. стр. 51. ISBN 9780674053229.
  5. Frankfurter, David; Hahn, Johannes; Naerebout, Frits (2014). Power, Politics and the Cults of Isis: Proceedings of the Vth International Conference of Isis Studies, Boulogne-sur-Mer, October 13-15, 2011. Leiden: BRILL. стр. 20. ISBN 9789004277182.
  6. Tataki 1988.
  7. Hinge, George (2014). Classica et Mediaevalia, Volume 65. Copenhagen: Museum Tusculanum Press. стр. 232. ISBN 9788763543958.

 

Книги уреди

  • Burrell, Barbara (2003). Neokoroi: Greek Cities And Roman Emperors. Boston: Brill. ISBN 9789004125780.
  • Potter, David (2009). A Companion to the Roman Empire. Oxford: Wiley-Blackwell. ISBN 9781405199186.
  • Tataki, Argyro B. (1988). Ancient Beroea: Prosopography And Society. Athens: Research Centre for Greek and Roman Antiquity, National Hellenic Research Foundation. ISBN 9789607094018.

Дополнителна книжевност уреди