Магија на детството

„Магија на детството“стихозбирка за деца на македонскиот поет Васе Тодоров - Шлеговец. Книгата е објавена од Редакцијата за издавачка дејност „александар & александар“ при САНО-МК, во рамките на библиотеката „Допири“ и едицијата „Книги за деца“. Нејзиното издавање било финансиски помогнато од претпријатието „Директ комуникации“. Рецензенти на книгата се Данило Коцевски и Петко Домазетовски. Книгата е каталогизирана во Народната и универзитетска библиотека „Климент Охридски“, Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 9989-49-033-3.[1]

Содржина

уреди

Збирката е поделена на два дела: „Магија на гората“ и „Магија на градот“.[2]

 • Магија на градот
 • Имам желба што ме крили
 • Што е убавата песна
 • Зимски гостинчиња
 • Чудниот Даме
 • Веќе голем!
 • Нема доста кој да рече
 • Мајстор другар
 • За еден Влатко
 • Пак ќе се пријатели
 • Сонцето генерал
 • Прашува внуката Маја
 • Алал му вера
 • Волшебниот лифт
 • Кога семафорот ќе застане
 • Солзи радосници
 • Тајна љубов
 • Земја на чудата
 • Современо зајаче
 • Споменот на мајка ми
 • Што видов
 • Магија на гората
 • Шумско првенство
 • Кавгата на убавите птици
 • Се прочул кртот по светот со занаетот
 • Лисицата воспитачка
 • Жаба капетан
 • Зошто грлицата не пее како другите птици
 • Кавга
 • Чудни се луѓето
 • На слава кај мечката
 • Градец под стреа
 • Насамарено магаре
 • Боцливото еже
 • Првата шумска фабрика
 • Ресторанот крај потокот
 • Мајстор за чадори
 • Саем на животни
 • Навредени мравки ѕидари
 • Населбата на птиците
 • Како желката ја доби куќата
 • Конкурс за калемари

Осврт кон делото

уреди

Збирката е поделена на два тематски дела: во првиот дел поетот претежно се движи во градската средина, додека во вториот дел е опеан чудесниот свет на животните, гората и односите со луѓето. Притоа, авторот се обидува да го претстави градот со неговите возбуди, а природата со нејзините законитости.[3]

Наводи

уреди
 1. Васе Тодоров - Шлеговец, Магија на детството. Скопје: александар & александар, 2000, стр. 48.
 2. Васе Тодоров - Шлеговец, Магија на детството. Скопје: александар & александар, 2000.
 3. Васе Тодоров - Шлеговец, Магија на детството. Скопје: александар & александар, 2000.