Магистер еквитум

Стар Рим
Политика на и управување во Стариот Рим

Римско Кралство
753 п.н.е.510 п.н.е.
Римска Република
510 п.н.е.27 п.н.е.
Римско Царство
27 п.н.е.476

Принципат
Западно царство

Доминат
Источно царство

Редовни магистрати

Конзул
Претор
Квестор
Промагистрат

Едил
Трибун
Цензор
Управник

Вонредни магистрати

Диктатор
Магистер еквитум
Конзуларен трибун

Рекс
Триумвири
Децемвири

Титули и почести
Цар

Легат
Дукс
Официус
Префект
Викариј
Вигинтисексвири
Ликтор

Магистер милитум
Император
Принцепс сенатус
Понтифекс максимус
Август
Цезар
Тетрарх

Политика и право

Сенат
Курсус хонорум
Римски собранија
Колегијалност

Римско право
Римско граѓанство
Аукторитас
Курсус хонорум

Магистер еквитум (лат.: Magister Equitum) или началник на коњицата[1] е титула на римски магистрат која постоела уште пред периодот на Римското Царство, но само како воена должност.

Во периодот на Републиката началникот на коњицата (магистер еквитум) бил избиран од диктаторот, како негов помошник (поручник). Во текот на својот мандат имал целосен имунитет, но бил должен да ги предаде овластувањата заедно со диктаторот. Во војската тој бил началник на штабот.

Магистер еквитуми биле Марко Антониј и Марко Емилиј Лепид (на оваа функција поставен од Гај Јулиј Цезар)

НаводиУреди

  1. R. Cagnat, MAGISTER EQUITUM DICTIONNAIRE DES ANTIQUITÉS GRECQUES ET ROMAINES, p.1522 (рус.)