Луис Дорис Адамс (англиски: Louise Doris Adams; почината во 1966 година) била британски наставник по математика и училиштен инспектор (ХМИ), која во 1953 година ја напишала книгата "Позадината на математиката во основното училиште" (Оксфорд Јуниврзити Прес) и станала претседател на Математичката асоцијација за 1959 година.

Л.Д. Адамс

ЖивотУреди

Адамс се стекнала со диплома од колеџот Бедфорд, Лондон, со почести од второ одделение по математика во 1911 година. Нејзината работа како инспектор била сместена во центарот на Западната земја, а особено во Бристол.

Таа се приклучила на Математичката асоцијација приближно во 1915 година и станала членка на наставниот под-комитет на Математичкото здружение во 1946 година. Кога станала претседателка на Математичката асоцијација во 1959 година, таа постанала втора жена што ја држела таа канцеларија од основањето на асоцијацијата во 1871 година, по Мери Картрајт во 1951 година, и втора ХМИ, по В.С. Флечер во 1939 година.

Починала во 1966 година.

ПридонесиУреди

Адамс имала "значително искуство како наставник и инспектор" и нејзината книга " Позадината на математиката во основното училиште " (1953), ја напишала врз основ на тоа искуство. Таа била доделена кај наставниците по математика во основното училиште и користела студиски случаи од приближно 80 студенти, за да се заложи за поврзување на наставата по математика кон индивидуалните искуства на студентите. Нејзината книга "инспирирала многу наставници" и сугерирала кон поголемиот акцент во играње со математички алатки над учењето напамет.

Како членка на наставниот под-комитет на Математичката асоцијација, Адамс помогнала да се префрли фокусот на асоцијацијата "од настава кон учење", како и од она што треба да се предава, кон тоа како тоа треба да се предава. И нејзината книга и нејзината претседателска адреса во Математичката асоцијација биле главен поттик за реформата на математичкото образование во Обединетото кралство.

НаводиУреди