Во биологијата, лумен е внатрешниот простор во тубуларна структура, како артерија или црево.[1] Во оваа смисла, терминот лумен исто така се користи за да се опише внатрешниот простор на некоја клеточна компонента или структура, како ендоплазматичен ретикулум.

Напречен пресек на црево. Лумен е просторот во средината.

Примери уреди

  • Внатрешноста на крвните садови, како што е централниот простор во артерија или вена каде што тече крвта
  • Внатрешноста на гастроинтестиналниот тракт[2]
  • Внатрешност на бронхиите

Наводи уреди

  1. Stedman's Medical Dictionary, 24th ed.
  2. Adds, John; Erica Larkcom; Ruth Miller. Exchange and transport, energy and ecosystems. Nelson Advanced science (Nelson Thornes web site). стр. 16. ISBN 0-7487-7487-4. Надворешна врска во |publisher= (help)