Лориен (Lórien) или Лотлориен (Lothlórien), во замислениот легендариум на Толкин, е кралство на Вилите (Елфите) во Средната Земја за време на Третото доба. Кралството е под управа на Галадриел. Престолот на Лориен се наоѓа на дрвата во Карас Галадон. Овие самовили се познати како Шумски Вили или Галадрим (Galadhrim).

Кралството, кое всушност е шума помеѓу Магливите Планини (Misty Mountains) и реката Андуин (Anduin), е центарот на отпорот на Вилите према Темниот Господар Саурон во трологијата „Господарот на прстените“. Галадриел има еден од трите прстени на Вилите и го користи истиот за да го спречи Саурон да види што се случува во Лориен. Дружината на прстенот поминува одредено време во Лориен откако ќе се спасат и ги поминат тунелите на Казад-Дум (Морија). При нивниот престој во Лориен Галадриел ги подготвува членовите на дружината за нивниот поход, а воедно и ги наградува секој поединечно.

Научниците и истражувачите од оваа област забележале дека Лориен, како што е опишано од Толкин, потсетува на Земјен Рај, место каде времето е различно. Ова наликува на описите од европските народни творештва, но и споредбата Лориен - Мордор наликува на библиските споредби на светлината наспроти темнината.

Имиња уреди

Толкин дал многу имиња на шумата, со цел да ја рефлектира измислената историја на местото и начинот на кој различните раси на Средната земја ја гледаат шумата.[1]

име значење потекло
Линдоринанд (Lindórinand) „Долина на земјата на пејачите“[T 1] Постаро нандоринско име
Лоринанд (Lórinand) „Долина на златото“[T 1]
Abandoned by Предлошка:ME-date[T 2]
Нандоринско име по донесувањето на дрвата „малорн“[б 1]
Лаурелиндроенан (Laurelindórenan) „Долина на златото што пее“[T 1] Синдаринско име, исто поврзано со дрвата малорн
Лотлориен (Lothlórien) „Соновен цвет“[2] Синдаринско име во Третото доба
Лориен (Lórien) Соновна земја[2] Скратена форма од „Лотлориен“, совпаѓајќи се со името на
градините во Лориен во Аман[1]
Двимордене (Dwimordene) „Долина на илузии“ Се користи во Рохан,[T 3]
Затна Шума (The Golden Wood) Името според Заедничкиот Говор[T 4]

Белешки уреди

 1. The form Lórinand was rendered in Quenya as Laurenandë and in Sindarin as Glornan or Nan Laur, all of the same meaning.[T 1]

Наводи уреди

Примарни уреди

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Tolkien 1980, Part 2, ch. 4 "History of Galadriel and Celeborn"
 2. Tolkien 1955, Appendix A.I.v, "The Tale of Aragorn and Arwen"
 3. Tolkien 1954, Book 3, ch. 6 "The King of the Golden Hall"
 4. Tolkien 1954, Book 3, ch. 2 "The Riders of Rohan"

Секундарни уреди

 1. 1,0 1,1 Stanton 2006, стр. 394–395.
 2. 2,0 2,1 Hammond & Scull 2005, note for pg 335, Lothlórien

Литература уреди

 • Flieger, Verlyn (2006). „Time“. Во Drout, Michael D. C. (уред.). J. R. R. Tolkien Encyclopedia: Scholarship and Critical Assessment. Routledge. стр. 647–650. ISBN 0-415-96942-5.
 • Foster, Robert (2003). The Complete Guide to Middle-earth. HarperCollins. ISBN 978-0-00-716942-9.
 • Kocher, Paul (1974) [1972]. Master of Middle-Earth: The Achievement of J.R.R. Tolkien. Penguin Books. ISBN 0140038779.
 • Shippey, Tom (2001). J. R. R. Tolkien: Author of the Century. HarperCollins. ISBN 978-0261-10401-3.
 • Stanton, Michael N. (2006). „Lothlórien“. Во Drout, Michael D. C. (уред.). J. R. R. Tolkien Encyclopedia: Scholarship and Critical Assessment. Routledge. стр. 394–395. ISBN 0-415-96942-5.

Надворешни врски уреди

 • Лориен на вики страница за „Господарот на прстените“.