Лифт — направа која служи за вертикален превоз на луѓе или товар.

Лифот како мотив во книжевноста

уреди

Наводи

уреди
  1. Славка Манева, Волшебниот лифт. Скопје: Детска радост, 1985.
  2. Васе Тодоров - Шлеговец, Магија на детството. Скопје: александар & александар, 2000, стр. 17.