Лилијана Борча

Лилијана Борча (романски: Liliana Borcea) е професор по математика на Универзитетот во Мичиген.[1] Нејзините истражувачки интереси се во научните компјутери и применетата математика, вклучувајќи го и расејувањето и преносот на електромагнетните бранови.

Борча е по потекло од Романија, а дипломирала на применета физика во 1987 година, на Универзитетот во Букурешт. Дошла на Универзитетот Стенфорд за дипломските студии по Научно Компјутерство и Компјутерска Математика, магистрирајќи во 1992 година и завршувајќи го докторатот во 1996 година,[1] под надзор на Џорџ К. Папаниколау.[2] По постдокторското истражување на Калифорнискиот Институт за Технологија, таа се приклучила на Универзитетот Рајс, на одделот за компјутерска и применета математика во 1996 година и станала професор на Ное Хардинг во Рајс, во 2007 година. Во 2013 година се преселила во Мичиген како Петар Филд Колегиумски Професор.[1][3]

Таа била позната како АВМ-СИАМ Соња Ковалевски Предавач за 2017 година, избрана „за нејзините истакнати научни придонеси во математичката и бројчената анализа на распространетоста на брановите во случајните медиуми, снимање на низи во комплексни средини и инверзни проблеми во томографијата со електрична импеданса со висок контраст, како и за техниките за намалување на моделот за параболични и хиперболични парцијални диференцијални равенки“.[3] Таа е членка на класата на СИАМ Соработници од 2018 година.[4]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Curriculum vitae, retrieved 2017-06-07.
  2. Лилијана Борча at the Mathematics Genealogy Project
  3. 3,0 3,1 Liliana Borcea Named AWM-SIAM Sonia Kovalevsky Lecturer, Association for Women in Mathematics, March 29, 2017
  4. „SIAM Announces Class of 2018 Fellows“. SIAM. Посетено на 5 April 2018.

Надворешни врскиУреди