Гребенот Ле Аноа, група карпи југозападно од Гернзи, исто така познат како Аново,[1] се најзападната точка на Каналските острови . [2]

Гребенот има сторено многу бродоломи низ вековите, како што е БНВ Бореа (Воена морнарица на Обединето Кралство) во 1807 година.

Тој е местоположбата на светилникот Ле Аноа управуван од „Trinity House“, којбил изграден во 1862 година од корнишки гранит со помош на нов опашест систем на за заклучување на секој камен со уште два други. Изграден бил со надеж дека ќе се намали бројот на бродови што биле изгубени на гребенот на западниот брег на Гернзи; несомнено спаси голем број бродови. Сепак, урнатините продолжиле, а последната катастрофа била ТБ Просперити во 1974 година, еден шпедитер бил целосно изгубен на гребенот Ла Конше.[3]

Ле Аноа и светилникот.
Ле Аноа и светилникот.

Наводи уреди

  1. „Hanoveaux / Les Hanois, Guernsey“. Geody. Посетено на 13 јули 2021.
  2. „Guernsey Hanois fog horn silenced after two weeks“. BBC News.
  3. Dafter, Ray (2003). Guernsey Sentinel. Matfield Books. ISBN 0-9540595-1-4.

49°26′13″N 2°42′00″W / 49.4370° СГШ; 2.7000° ЗГД / 49.4370; -2.7000