Леон Пајонски

Пајонски племиња.

Леон Пајонски (278-250 г. п.н.е.) бил пајонски крал[1]. Леон бил татко на Дропион и најверојатно втор син на пајонскиот крал Авдолеон. На престолот дошол непосредно по навлегувањето и пустошењето од Галите (280/279 г. пр.н.е.). Тој успеал да ја консолидира и да ја возобнови опустошената земја. Неговото име се среќава на еден натпис од Олимпија и ваза од Делфи. Освен тоа, зачувани се и негови монети од бронза.[2]

НаводиУреди

  1. Pausanias, Description of Greece Phocis and Ozolian Locri,10.13.1,"A bronze head of the Paeonian bull called the bison was sent to Delphi by the Paeonian king Dropion, son of Leon".
  2. Е. Петрова, Пајонија, Скопје, 1999.

Поврзан0Уреди