Stater of Audoleon

Авдолеон (315-285/6 г. п.н.е.) бил крал на Пајонија. Наследник на Патрај кој владеел до 315 год. п.н.е., кога Авдолеон го наследил тронот. За него не постојат многу историски податоци и тие пред сѐ се темелат на археолошките истражувања на археолозите од Р. Македонија. Авдолеон најмногу придонел во развојот на Пајонија и нејзинот доближување до развиениот хеленски свет и културата на државите на Александровите дијадоси. Од 289 год. п.н.е. тој ја снабдувал Атина со жито бидејќи македонскиот крал Антигон Гонат го зазел нејзиното главно пристаниште, Пиреј. По неговата смрт бил наследен од Аристон (286-85 г. п.н.е.)

ЛитератураУреди

  • Елеонора Петрова: Paeonia in the 2nd and the 1st millennia BC. Editio Monumenta Macedoniae. 3, Skopje 1999.
  • Grace H. Macurdy: Troy and Paeonia. With glimpses of ancient Balkan history and religion. New York, 1925

ПоврзаноУреди