Лена Ловис (родена Селина Керолин Шекспир, 3 ноември 1845 година, Индија - 18 ноември 1919 година, Лондон) била писателка, научна и ботаничка илустраторка родена во Индија, позната по нејзината публикација „Запознаени индиски цвеќиња“ од 1878 година,[1] [2] [3] која била рекламирана во The Times (Лондон) во април 1881 година.

Цртеж во боја на петреа-стапелија од познати индиски цвеќиња (1878) од Лена Ловис

Семејство уреди

Лена Ловис била ќерка на Сер Ричмонд Кембел Шекспир (1812–1861), офицер на британската индиска армија роден во Индија, кој се оженил за Маријан Софија Томпсон во Агра, Индија на 5 март 1844 година. Нивните деца беа:

 1. Ричмонд Шекспир б. 5 декември 1844 г. 12 август 1865 година
 2. Селина Керолин Шекспир б. 3 ноември 1845 г. 15 ноември 1919 година
 3. Талбот Пауни Шекспир б. 29 јануари 1847 г. 1896 година
 4. Едит Шекспир б. 18 март 1849 година
 5. Софи Шекспир б. 20 јануари 1851 година
 6. Ени Шекспир б. 10 јануари 1853 г. 22 јули 1898 година
 7. Емили Шекспир б. в 1856 година
 8. Џон Шекспир б. 1 септември 1861 година
 9. Ричард Шекспир г. 12 август 1865 година
 10. Мина Шекспир

Таа била мажена за потполковник. Нинијан Ловис (1838–1914), син на Џон Ловис, на 30 јули 1868 година во Хорсли, Глостершир и имале семејство составено од:

 1. Ричмонд Шекспир Ловис б. 25 јули 1869 година
 2. потполковник. Пентон Шекспир Ловис б. 17 декември 1870 г. 10 октомври 1931 година
 3. Едит Шекспир Ловис б. 1873 г. 17 јуни 1874 година
 4. Ада Шекспир Ловис б. 1874 година
 5. Ниниан Ловис б. 23 август 1878 година[4] [5]

Наводи уреди

 1. „L. Lowis [ botanical artist ]“. plantillustrations.org. Посетено на 2019-12-11.
 2. „Selina Caroline Lowis (Shakespear) (1845 - 1919) - Genealogy“. geni.com. Посетено на 2019-12-11.
 3. „Person Page“. thepeerage.com. Посетено на 2019-12-11.
 4. „Sir Richmond Campbell Shakespeare“. freepages.rootsweb.com. Посетено на 2019-12-11.
 5. „Person Page“. thepeerage.com. Посетено на 2019-12-11.