Лавослав Ружичка (13 септември 1887 – 26 септември 1976) — хрватски научник и добитник на Нобелова награда за хемија во 1939 година. Ја проучувал хемијата на терпените и нивната биогенеза. Поголем дел од животот и работниот век го поминал во Швајцарија.

Лавослав Стјепан Ружичка
Роден(а)13 септември 1887
Вуковар, Австроунгарија (денес Хрватска)
Починал(а)26 септември 1976(1976-09-26) (возр. 89)
Мамерн, Швајцарија
ДржавјанствоАвстроунгарија (1887–1917)
Швајцарија (1917–1976)
Полињабиохемија
Познат потерпени
Поважни награди Нобелова награда за хемија (1939)