Куџо Такеко (1887 - 1928 - јапонска хуманитарка и поетеса.

ТворештвоУреди

Такеко пишувала поезија во стилот „вака“, а нејзините песни се одликуваат со суптилност и сликовитост. Нејзини најпознати дела се збирките „Златната камбана“, „Белиот паун“ и „Мијуги“.[1]

НаводиУреди

  1. Vera Ilić, „Riunosuke Akutagava“, во: Riunosuke Akutagava, Rašomon. Beograd: Plavi krug; Zemun: Neven, 2003, стр. 218.