Куќата на мачката (цртан филм, 1958 година)

„Куќата на мачката“ е советски уметнички цртан цртан филм од 1958 година, создаден од режисерот Леонид Амалрик, заснован на бајката на Самуил Маршак.

Заплет уреди

Си живеела мачка. Таа имала голема куќа со скап мебел. Често нејзините сиромашни внуци-мачиња доаѓале пред прагот на оваа куќа, барајќи од неа храна и сместување, но таа ги бркала преку нејзиниот слуга, чуварот на мачки, Василиј. Дошле нејзините соседи да ја посетат: Петелот, Кокошката, Јарецот, Козата и Свињата. Мачката срдечно ги пречекала гостите и им го покажала својот дом. Додека гостите се забавувале, мачињата повторно дошле да побараат засолниште, но мачката повторно ги избркала. Кога гостите си заминале дома, парче дрво паднало од шпоретот и во куќата започнал пожар. Мачката и нејзиниот вратар, мачката Василиј, се обиделе да ги извадат остатоците од намештајот и домаќинството, пожарникарите: дабарите и јарците се обиделе да го изгаснат огнот, но куќата не можела да се спаси, сè изгорело. Мачката и мачорот отишле во куќите на своите гости, барајќи од нив засолниште, но од сите им било одбиено под различни изговори а децата на Петелот и Пилето скоро ќе ги истепале Мачката и Мачорот, и Јарецот и Козата со јарињата, како и Свињата, ги исмејувале. После тоа, Мачката се срамела од фактот дека таа, пак, одбила да ги нахрани мачињата и да им дозволи да останат преку ноќ. Конечно, Мачката и мачорот Василиј стигнале до урнатините на колибата, каде што живееле внуците на мачката, кои ги прифатиле. Мачката побарала прошка од мачињата. Мачката, мачорот Василиј и мачињата ја живееле зимата заедно.Со почетокот на пролетта тие изградиле нова голема куќа и ги поканиле сите соседи на забава за вселувањето во куќата.

Филмска екипа уреди

Писатели на сценарија: Николај Ердман, Самуел Маршак
Продуцент Леонид Амалрик
Скици на уметници Јуриј Васнецов
Производители: Надежда Привалова, Татјана Сазонова
Композитор Никита Богословски
Оператор Михаил Друјан
Инженер за звук Николај Прилутски
Асистенти на директорот: Галина Андреева, Сергеј Бендерски, Борис Корнеев, Александра Фирсова
Асистент на операторот Екатерина Ризо
Аниматори: Дмитриј Белов ,Михаил Ботов , Борис Дежкин , Вадим Долгих ,Вјачеслав Котијочкин , Рената Миренкова , Марија Мотрук , Лидија Реццова , Владимир Пекар , Татјана Таранович , Татјана Федорова , Фјодор Хитрук , Елена Хлудова , Борис Чани
Декоратори: Олга Гемерлинг, Ирина Кускова, Константин Малишев, Валерија Рожеро
Улогите ги толкувале: Вера Орлова - мачка, Леонид Пирогов - мачка Василиј , Викторија Иванова - Кити , Ирина Потоцкаја - маче , Георги Витсин - Коза / Руж , Анастасија Георгиевска - коза , Сергеј Мартинсон - петел , Елена Понсова - пилешко , Григориј Шпигел - прасе , Борис Толмазов - раскажувач

Награди уреди

1958 година - 10. меѓународен филмски фестивал во Венеција за деца и младинци: Прва сребрена Георгиј награда за филмови за деца под 7 години.

Видео изданија уреди

Цртаниот филм постојано се издава на ДВД во колекции на цртаните филмови: „Мачка и друштво“ (дистрибутер „Крупен план“), „Куќата на мачката“ (дистрибутер „Крупен план“), „Мачор и мачка“ („Сојузмултфилм“).

Литература уреди

  • Маршак С. Я. Кошкин дом. — АСТ, 2010. — 48 с. — (Сказки-мультфильмы). — ISBN 978-5-17-047556-8.
  • Сергеј Капков. Леонид Амалрик // Наши цртани филмови / Арсени Мешчеријаков, Ирина Остаркова. - Интеррос, 2006 година .-ISBN 5-91105-007-2.

Надворешни врски уреди