Отвори го главното мени

Куотскиот јазик, или панариски, е јазичен изолат, единствен неавстронезиски јазик кој се зборува на територијата на островот Нова Ирска во Папуа Нова Гвинеја. Јаизкот го зборуваат околу 2,400 луѓе, кои воглавно се наоѓаат на северозападниот брег на островот. Поради малиот број на луѓе кои го зборуваат јазикот не се забележани дијалекти.[1]

Куотски јазик
Панариски јазик
Застапен воПапуа Нова Гвинеја
ПодрачјеНова Ирска
Говорници2,400  (2002)
Јазично семејство
Писмолатиница
Јазични кодови
ISO 639-3kto

СтатусУреди

Куотскиот се смета за загрозен јазик првенство бидејќи децата повеќе зборуваатѕ на ток писин одошто на јазикот.[2]

ФонологијаУреди

СогласкиУреди

билабијални алвеоларни веларни
назални m n~ɲ ŋ
плозивни безвучни p t k
звучни b d ɡ
фрикати безвучни ɸ~f s~ʃ
звучни β~v
латерални l
вевни ɾ

СамогласкиУреди

предни задни
затворени i u
средни e o
отворени a

АлофониУреди

фонеми алофони
/i/ [i~ɪ~j]
/e/ [e~ɛ]
/a/ [a~ʌ]
/u/ [u~ʊ~w]
/o/ [o~ɔ]

НаводиУреди

  1. Chung, Chul-Hwa & Chung, Kyung-Ja, Kuot Grammar Essentials, 1993:p1
  2. Eva Lindström (November 12, 2002). "Kuot Language and Culture". Department of Linguistics, Stockholm University. Retrieved October 14, 2016. p. 102.

Надворешни врскиУреди