Кримска Автономна Советска Социјалистичка Република

Кримска Автономна Советска Социјалистичка Република (кримскотатарски: Qırım Muhtar Sotsialist Sovet Cumhuriyeti; руски: Крымская Автономная Социалистическая Советская Республика ) — поранешна автономна република во Советскиот Сојуз во составот на Руската СФСР.

Crimean ASSR
Qrьm ASSR
Крымская АССР

 

 

1921—1945
1991—1992

 


Знаме

Главен град Симферопол
Уредување автономна советска социјалистичка република
Историја
 -  Основана October 18, 1921 1921
 -  Кримска област 30 јуни 1945 1945
 -  Re-established 12 февруари 1991

Поврзано уреди

Наводи уреди