Крезкрал на Лидија, познат по огромното богатство. Познат е неговиот разговор со грчкиот мудрец Солон кого го прашал: „Кого го смета за најбогат човек?“ На тоа, Солон рекол дека на прашањето може да одговори дури по смртта на Крез. Во римската митологија, тие биле божици на одмаздата.[1]

Портрет на Крез
Портрет на Крез

Наводи Уреди

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 126.