Крајбрежна црвена секвоја

вид дрво
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Sequoia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Крајбрежната црвена секвоја (латински: Sequoia sempervirens) е единствен преживеан вид од родот Sequoia од фамилијата чемпреси (Cupressaceae). Крајбрежната црвена секвоја е зимзелено, долговечно, иглолисно дрво кое живее од 1.200 до 2.200 години, а можеби и повеќе.[3] Крајбрежната црвена секвоја достигнува висина од 115,9 метри и овој вид дрва се највисоки живи дрвја на Земјата. Овие дрвја, исто така се меѓу најдолговечните организми на Земјата.

Крајбрежна црвена секвоја
Крајбрежна црвена секвоја

Изгледа безбеден (ТНЦ)[2]
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Sequoia
Вид: Крајбрежна црвена секвоја
Научен назив
Sequoia sempervirens

Пред да се започне со комерцијална сеча и расчистување на теренот во 1850-тите, ова дрво покривало околу 810 000 хектари[4] [5] [6] во неговото автохтоно живеалиште долж крајбрежјето на Калифорнија (со исклучок на јужна Калифорнија каде нема доволно врнежи) и југозападното крајбрежје на Орегон во рамките на Соединетите Американски Држави.

Наводи

уреди
  1. Farjon, A.; Schmid, R. (2013). Sequoia sempervirens. Црвен список на загрозени видови. 2013: e.T34051A2841558. doi:10.2305/IUCN.UK.2013-1.RLTS.T34051A2841558.en. Посетено на 11 November 2021.
  2. NatureServe. 2020. Sequoia sempervirens, Redwood. NatureServe, Arlington, Virginia. Available https://explorer.natureserve.org/Taxon/ELEMENT_GLOBAL.2.140518/Sequoia_sempervirens. Accessed 11 November 2021.
  3. „Sequoia gigantea is of an ancient and distinguished family“. Nps.gov. 2007-02-02. Посетено на 2012-08-07.
  4. „Redwood National & State Parks Redwood burl poaching background and update“ (PDF). www.nps.gov. Посетено на 8 June 2020.
  5. Kreissman, Bern; Lekisch, Barbara (1991). California, an Environmental Atlas & Guide. Bear Klaw Press. стр. 104. ISBN 978-0962748998. Посетено на 8 June 2020.
  6. Hearings, Reports and Prints of the House Committee on Interior and Insular Affairs. United States. Congress. House. Committee on Interior and Insular Affairs. 31 January 1978. стр. 266. Посетено на 8 June 2020.