Кралство Етрурија

Кралство Етрурија (италијански: Regno di Etruria) — италијанско кралство помеѓу 1801 и 1807 година кое сочинувало голем дел од денешниот регион Тоскана. Името го добила од Етрурија, старото римско име за земјата на Етрурците.

Кралство Етрурија
Regno di Etruria

 

1801–1807
 

 

Знаме Грб
Местоположба на {{{common_name}}}
Кралство Етрурија
Главен град Фиренца
Јазици Италијански
Уредување Кралство
Историја
 -  Основана 21 март 1801
 -  Замрела 10 декември 1807