Корисник:Brainmachine/Гласањето е злобно

Анкетите и гласањата се злобни. Не гласајте на сѐ, а ако не можете да се воздржите, не гласајте на ништо.

Или, од друга страна, гласањето не е злобно само по себе, но кога се обидувате да дестилирате еден цел есеј од мисла во една единствена фраза, добивате премногу едноставната изјава; нешто како да се обидувате еден цел есеј од определен став да го дестилирате во едно единствено „да“ или „не“, во За  или Против .

Гласањето го обесхрабрува консензусотУреди

Опцијата да се реши една дилема преку анкета/гласање, наместо преку внимателно размислување, дисекција и евентуална синтеза на аргуменитете на двете страни, всушност го оштетува процесот на решавање на спорот. Википедија не е демократија. Ова е позитивност, а не слабост. Дијалектиката е едно од најважните работи кои го прават викито посебно; додека гласањето е најчесто најлесно наместо да си помогнеме еден со друг да дојдеме до заеднички соггласна позиција, скоро никогаш не е подобро.

Гласањето ја охрабрува заедницата да остане поделена преку одбегнувањето на дискусија; учесниците не вршат интеракција со другите гласачи — тие само избираат страни! Основањето на консензус бара изразување на тоа мислење во контекст различен од избор помеѓу определена дискретна опција и резонирање пошироко од само еден став изразен преку графички симбол   /  ; адресирање на точките кои останатите ги заборавиле сѐ додека не се дојде до заедничко согласно решение. Никој не може да се адресира кон приговори кои не се кажани, поенти кои не се направени.

Да, формирањето на консензус е потешко од гласањето. Исто така тешки се и сите работи кои навистина вреди да се сторат.