Корејски Американци

Корејските Американци (англиски: Korean Americans или корејски: 한국계 미국인, со ханџа писмото:韓國系美國人, Hangukgye-Migukin) се Американци со корејско потекло. Нивните предци се претежно од Јужна Кореја, но малцинство потекнуваат од Северна Кореја, Кина, Јапонија или од пост-советските републики. Корејско-американската заедница сочинува 0,6% од популацијата на САД или околу 1,8 милиони луѓе. Таа е петтата најголема група на Азиски Американци по заедниците на кинеските Американци, филипинските Американци, индиските Американци и виетнамските Американци.[1][2] САД се дом на најголемата корејска дијаспора во светот.[3]

Наводи

уреди
  1. „American FactFinder - Results“. archive.vn. 2020-02-14. Архивирано од изворникот на 2020-02-14. Посетено на 2020-07-06.
  2. „The Asian Population: 2000“ (PDF). U.S. Census 2000, U.S. Department of Commerce. 2000. Посетено на 2020-07-05.
  3. „재외동포현황(2019)/Total number of overseas Koreans (2019)“. South Korea: Ministry of Foreign Affairs. 2019. Посетено на 2020-07-05.