Кирил Прличев (писател)

Ова е статија за писателот. За истоимениот револуционер, видете Кирил Прличев.

Кирил Прличев (бугарски: Кирил Пърличев ) е роден во Софија во 1956 година. Внук на револуционерот Кирил Прличев и правнук на писателот Григор Прличев. Кирил Прличев е автор на книги поврзани со делото на ВМРО.[1]

Кирил Прличев
Роден 1956
Софија, Бугарија

Дела уреди

  • Револуционерната борба во Гевгелиско по спомените на Илија Докторов, издателство Македонија прес, 2004, ISBN 954-8823-50-0
  • Убијството на Тодор Александров • Изследуване и документи, Издателство: ВЕДА-МЖ, 2002
  • Ќустендилскиот конгрес на ВМРО 1908 г., издателство ВЕДА-МЖ, 2001, ISBN 954-8090-02-3
  • 36 години во ВМРО - Спомени на Кирил Прличев, издателство ВЕДА-МЖ, 1999, ISBN 954-8090-01-5
  • VI конгрес на ВМРО(1925 г.), издателство ВЕДА-МЖ, 2005, ISBN 8090-03-1

Наводи уреди

  1. "Родът на Григор Пърличев е от една партия - Македония" Архивирано на 15 јули 2009 г., интервю на Галина Минчева с Кирил Пърличев, вестник "Сега", 09.11.2005 г. (бугарски)