Кивавица или rhinitis acuta најчесто е предизвикана од вируси. Бидејќи во носната слузница како сапрофити се присутни стрептококите и стафилококите, честопати тие се надоврзуваат на вирусната инфекција. Различни физички-хемиски причини како што се правот и отровните гасови имаат значење во појавата на ринитот. Додека посебен облик претставува алергискиот ринит предизвикан од полен т.е вазомоторен ринитис.

Клиничка сликаУреди

Најчесто почнува со чувство на чешање во носот и кивање. Во почетокот секретот е бистар потоа може да биде жолтозелен. Поради оток на носната слузница имаме отежнато дишење или диспнеја.

ЛекувањеУреди

Најчесто не е потребно лекување, или се даваат топли напитоци, аспирин и назли вазоконстриктори. При постоење на бактериска инфекција се зема брис од нос и се даваат антибиотици по антибиограм. Кај алергискиот ринит се даваат антихистаминици и кортикостероиди. Акутниот ринит може да премине во хронична форма во случај кога има постојано надразнување со физичките и хемиските агенси, или ако постои искривување на носната преграда. Лекувањето на хроничниот ринит се состои во избегнување на постојаните иританси.